Aku insan yang tiada cita-cita

cita-cita
CITA-CITA harus ada asasnya. Cita-cita bukan halusinasi, ia harus ditunjangi oleh prasyarat dan pemboleh ubah tertentu. Itu pandanganku. Umpamanya jika seseorang itu berada dalam aliran Sastera yang lemah Matematik dan Sains, masakan dia boleh menganyam cita-cita untuk menjadi seorang mahasiswa perubatan ataupun kejuruteraan. Jika seseorang itu bencikan bidang politik dan tidak mahir berdebat, apa...
Baca Selanjutnya
212 Hits

Cuti anak bandar, cuti anak kampung

zaman-kanak
Pada cuti sekolah lalu, saya membawa anak-anak menonton sekuel ketiga filem Narnia . Kami pilih panggung yang menggunakan teknik 3D. Tetapi anda tahu berapa kosnya? Jangan terkejut, untuk tiket tiga dewasa dan empat kanak-kanak, harganya ialah RM106! Takkan hendak menonton sambil menganga mulut. Kenalah ada makanan ringan. Jadi, kami beli bertih jagung. jagung rebus dan minuman ringan. Sekali lagi...
Baca Selanjutnya
176 Hits

Kisah Benar: Pengalaman hidupku yang pernah jadi seorang gelandangan

gelandangan
Kisah ini terjadi pada tahun 2010 dimana ketika itu umurku 25 tahun. Aku seorang lelaki berasal dari pantai timur yang merantau jauh dari keluarga untuk mencari rezeki di Klang Selangor. Aku menyewa sebuah rumah kampung kos rendah di Klang yang cukup murah pada ketika itu (tahun 2010) iaitu RM 250 sebulan dan bekerja secara kontrak di syarikat swasta di Petaling Jaya. Aku bekerja sebagai data entr...
Baca Selanjutnya
254 Hits

Snappy Driver: Perisian terbaik untuk memasang drivers yang tidak ada dan mengemaskini drivers di komputer anda

snappy-driver
Sekiranya anda kehilangan cd driver komputer, anda tidak perlu risau lagi. Kini Snappy driver dapat membantu anda dengan mengesan dan menyediakan segala jenis driver untuk semua jenis komputer sama ada lama ataupun yang baru dan menyokong semua jenis windows. Jika anda seorang juruteknik PC, simpan Snappy Driver pada thumbdrive atau harddrive mudah alih anda dan bawanya ke mana sahaja anda pergi. ...
Baca Selanjutnya
166 Hits

Nak pandai design website sendiri tak?. Mari kenali Joomla

rekacipta-laman-web
Joomla! adalah sistem pengurusan kandungan percuma dan sumber terbuka (CMS) untuk menerbitkan kandungan laman web. Selama bertahun-tahun Joomla! telah memenangi beberapa anugerah. Ia dibina di atas rangka kerja aplikasi web pengawal model-view yang boleh digunakan secara bebas daripada CMS yang membolehkan anda untuk membina aplikasi dalam talian yang hebat. Meh aku cerita sedikit kenapa aku pilih...
Baca Selanjutnya
157 Hits

Ikuti Kami Di Facebook

Artikel Pilihan

Planet bumi kita sentiasa menghasilkan sesuatu mengejutkan manusia seperti ia memaparkan bunga api, ikan-ikan yang berkilauan, gunung-ganang yang besar dan macam-macam lagi. Kami menyediakan gambar-ga...
Seniman moden sering mengkritik dunia kita yang tidak sempurna dalam karya mereka. Gunduz Agayev adalah seorang seniman sedemikian, tetapi karya-karyanya berbeza sama sekali.Gunduz tidak takut menunju...
FONT berwarna merah tebal, terpampang di tirai e-mel yang saya terima daripada orang yang tak dikenali. Syarikatnya beroperasi di Cheras, Kuala Lumpur, sama seperti iklan bekerja dari rumah yang perna...
Admin telah menggunakan perisian ini lebih dari 7 tahun dan ianya betul-betul memuaskan. Sekarang ni pun admin masih lagi menggunakannya utk domain http://majalah.me, http://jpjkpptest.com dan lain-la...
Sejarah dunia penuh dengan misteri yang mengejutkan. Tiada seorang pun daripada kita akan hidup cukup lama untuk melihat semua misteri diselesaikan. Tetapi ia sentiasa menarik untuk melihat beberapa p...
Hidup ni kita kenalah mempunyai perasaan. Kalau tidak ada perasaan, sila meninggal. Kami di sini menyenaraikan beberapa kelakuan yang boleh memberikan kita rasa seronok, gembira, lega, tenang dan seum...
Teh adalah minuman berkafeina dan dihasilkan daripada daun atau pucuk pokok renek Camellia sinensis atau Camellia thea di dalam air panas dan sejuk, melalui cara rendaman atau campuran. Cara pemproses...
Boss ajak makan malam. Sampai di Jaya 33 Mall, Petaling Jaya, kami pusing-pusing tengok spot yang best untuk melepak. Pilihan kami malam ini ialah untuk melepak di restoran yang berkonsepkan café. Ada...
Membuang sampah merata-rata adalah perbuatan yang tidak baik. Adalah tidak adil apabila seseorang perlu mengutip sampah yang dibuang oleh seseorang lain. Adakah anda bersikap tidak peduli andai sampah...
Terdapat eksperimen mudah tertentu yang akan menarik perhatian kanak-kanak. Mereka mungkin tidak sepenuhnya memahami penjelasan yang ada tetapi mereka akan mengingati akan hasilnya sepanjang hidup mer...
Dengungannya mengalahkan bunyi jet pejuang. Tentera nyamuk menggigit serata tubuh. Tentera nyamuk juga memasuki lubang hidung, telinga dan mata.Jutaan tentera nyamuk yang diarah menyerbu tentera berku...

Teknologi

Fakta

Filem